Zakaj nastajajo gube na obrazu?

Če bi vas vprašali, zakaj nastanejo gube na obrazu, bi najverjetneje večina med vami odgovorila, da predvsem zaradi starosti. Ko človek namreč dopolni določeno število let, se pričnejo kazati prvi znaki staranja, to so tudi gube na obrazu.

Gube na spodnjih dveh tretjinah obraza torej ne nastanejo zaradi mišične aktivnost, ampak zaradi povešenja ter zmanjšanja maščobnih blazinic na obrazu. Okoli ust se pojavi tako imenovani oklepaj. Zaradi povešenega maščevja na obrazu pa nastanejo tudi podočnjaki. Zanje lahko rečemo, da so kot neke vrste praznina pod očmi, ki daje izjemno utrujen videz.

 

Nekatere obrazne gube nastanejo zaradi kombinacije zmanjšanja volumna tkiva ter mišične aktivnosti

Za nekatere obrazne gube pa je značilno, da nastanejo kot posledica kombinacije zmanjšanja volumna tkiva ter mišične aktivnosti. To so na primer navpične gubice, ki se pojavijo okoli ust. Še posebej so takšne gube na obrazu značilne za vse kadilce.

Zakaj nastajajo gube na obrazu?

 

Obrazne gube zaradi slabše kakovosti kože

Sicer pa se gube na obrazu lahko precej bolj zgodaj, kot bi pričakovali, pojavijo zaradi precej slabe kakovosti kože. Koži prožnost ter trdnost dajejo kolagen, medcelični matriks ter elastična vlakna.

Koža z leti postaja vse tanjša in vse bolj ohlapna. Na našem obrazu lahko visi kot preveliko oblačilo. Na samo kakovost obrazne kože in kože na sploh pa seveda lahko vplivamo s pomočjo dodajanja kakovostnih snovi v kožo.

 

Kolagen je odlično prehransko dopolnilo

Da bi kar se da preprečili gube na obrazu, lahko poskrbimo že zelo zgodaj. Že kmalu po dvajsetem letu starosti bi morali pričeti z jemanjem kolagena, in sicer v obliki prehranskega dopolnila.

Seveda ni vsak kolagen dovolj kakovosten. Paziti je treba tudi pri izbiti tipa kolagena. Najpametneje pa je takšne izdelke za kožo kupovati kar v specializiranih trgovinah, kjer vam z nasveti lahko pomagajo izkušeni in strokovni prodajalci. Po določenem času jemanja kakovostnega kolagena se pričnejo kazati prvi rezultati.