Paradižnikova mezga – recept za okusno omako

Paradižnikova mezga je klasična jed, ki jo lahko najdemo na mnogih družinskih mizah. Recept za paradižnikovo mezgo je preprost, a zahteva nekaj časa in  truda. Priprava te jedi je zelo zabavna in bo vaši družini zagotovo všeč.

Paradižnikova mezga - recept za okusno omako

 

Sestavine za paradižnikovo mezgo

Da bi pripravili paradižnikovo mezgo, boste potrebovali naslednje sestavine:

– 1 kg paradižnikov
– 2 žlici soli
– 2 žlici sladkorja
– 1/2 žličke paprike
– 1/2 žličke kurkume
– 2 žlici kisa
– 1/2 žličke črnega popra
– 1/2 žličke koriandra

 

Priprava paradižnikove mezge

1. Najprej paradižnike očistite, narežete na kocke in jih vlijete v posodo.
2. Dodajte sol, sladkor, papriko, kurkumo, kis in črni poper.
3. Dobro premešajte in zavrite ter kuhajte približno 15 minut, dokler se paradižnikovo meso ne zmehča. Kuhajte do želene gostote.
4. Ko je paradižnikova mezga pripravljena, jo lahko vlijete v steklene kozarce in spravite za kasnejšo uporabo.

 

Uživanje paradižnikove mezge

Paradižnikova mezga je odlična za dodajanje k različnim jedem.. Lahko jo tudi dodate v juhe in žgane juhe. Če pa želite, jo lahko tudi ohladite in dodate v solate. Lahko jo namažete na kruh, ko delate bruskete ali pa jo date v tortiljo in jo okrasite s svežim sesekljanim koriandrom. Je tudi odličen dodatek k pizzi ali hamburgerju.

 

Nasveti za izboljšanje paradižnikove mezge

Paradižnikova mezga je lahko slana ali sladka, odvisno od tega, kakšno vrsto paradižnika uporabite in kakšne sestavine dodate. Če želite, lahko dodate več sladkorja ali pa za bolj začinjeno mezgo dodate več paprike, kurkume in črnega popra.

Za izboljšanje okusa paradižnikove mezge lahko dodate tudi nekaj sesekljanega svežega peteršilja, česna ali čebule. Po okusu lahko dodate tudi baziliko ali origano.

Paradižnikova mezga je nekaj posebnega in ponuja veliko možnosti za kreativno kuhanje. Je odlična samostojna jed ali pa se lahko uporablja kot dodatek k različnim jedem. Recept za paradižnikovo mezgo je preprost, saj zanjo ne potrebujete veliko sestavin.